För digitala foton är valet av filtyp avgörande för kvaliteten och användbarheten av bilderna. Två av de mest populära formaten för skanning är JPEG och TIFF, vilka båda har sina för- och nackdelar. I den här guiden kommer vi att utforska dessa format och ge rekommendationer baserat på olika användningsområden som arkivering, delning på nätet, utskrift och redigering.
Förlustfri och förstörande komprimering
Innan vi går in på specifika filformat är det dock viktigt att förstå hur komprimering av bildfiler fungerar. Det finns två huvudtyper av komprimering: förlustfri och förstörande komprimering (även kallad destruktiv komprimering). Komprimering är inte samma sak som en bilds upplösning, att använda ett filformat med hög komprimering minskar alltså inte antalet pixlar i en bild.
Förlustfri komprimering
Förlustfri komprimering minskar filstorleken men bevarar ändå all bildinformation. Det innebär att inga detaljer går förlorade när bildfilen sparas. Detta är värdefullt om man skannar bilder som man vill bevara. Att behålla all bildinformation är också bra om vill redigera en bild, t ex återställa färger, göra bilden mörkare eller ljusare eller lägga till filter i en app.
Förstörande komprimering
Förstörande komprimering, eller destruktiv komprimering fungerar genom att ta bort viss bildinformation för att kraftigt minska filstorleken. Detta är praktiskt när man sparar bilder på webbsidor och appar eftersom små bildfiler får webbsidor och appar att ladda snabbare och kräver mindre lagringsutrymme. Men den information som tas bort kan inte återskapas.
Algoritmerna som används för att minska filstorleken utgår från hur människor ser bilder och tar bort bilddata som våra ögon inte kan uppfatta. På så vis kan det vara svårt att se att en bild är komprimerad. Om man vill redigera en bild, t ex återställa en gammal bilds färger kan det dock bli märkbart bättre resultat med en okomprimerad bild eftersom det finns mer bilddata att behandla.
TIFF: Maximal bildkvalitet
TIFF (Tagged Image File Format) är ett filformat som är populärt bland fotografer och designers som vill uppnå bästa möjliga kvalitet med sina bilder. TIFF-formatet kan spara bilden utan komprimering eller med förlustfri komprimering, vilket bevarar all bildinformation och säkerställer högsta möjliga kvalitet. Även om förlustfri komprimering används är dock bildfilerna ofta betydligt större än JPEG vilket innebär att de är opraktiska i vissa sammanhang, t ex när man vill ha bilderna sparade på mobilen.
JPEG: Effektivt sätt att minska filstorlek
JPEG (Joint Photographic Experts Group) är ett filformat utvecklat för att effektivt minska filstorleken på foton. JPEG har en så kallad förstörande komprimering, vilket innebär att viss bildinformation förloras när bilden sparas. När en bild sparas i t ex Photoshop går själv att välja hur mycket man vill att JPEG-algoritmen ska komprimera bilden, vilket gör det möjligt att hitta en balans mellan filstorlek och bildkvalitet. Det är dock viktigt att komma ihåg att när man väl sparat bilden kan man inte återfå den ursprungliga kvaliteten.

Bilden ovan visar två exempel på JPEG-bilder med samma upplösning där olika grad av komprimering använts. Bilder med hög komprimering får ofta artefakter när gradienter återges som himlen på bilden.
När ska man använda JPEG respektive TIFF?
Arkivering av historiska- eller viktiga bilder
För långsiktig lagring och bevarande av foton är TIFF det bästa valet eftersom det bevarar bildens ursprungliga kvalitet. Det säkerställer att originalbilden bevaras utan degradering över tid. "Bildkvalitet" i teknisk mening innebär dock inte nödvändigtvis att en bild ser bra ut utan bara att det finns mycket bilddata, det ger i sin tur förutsättningar för att redigera bilden på det sätt man vill.
Delning på nätet
JPEG är det mest praktiska formatet för delning på nätet på grund av dess mindre filstorlek och breda kompatibilitet.
Utskrift
För utskrift av hög kvalitet rekommenderas TIFF, särskilt för utskrifter där detaljer är viktiga. Om en bild inte kommer att förändras under utskriftsprocessen kan JPEG också fungera bra.
Redigering
För bildredigering är TIFF att föredra. Eftersom det finns mer bilddata fungerar det bättre att redigera och man får bättre kvalitet i den redigerade bilden.
Minna Memories sparar bilder i både TIFF och JPEG
TIFF och JPEG har sina respektive för- och nackdelar. Därför får du alltid tillgång till både TIFF- och JPEG-filer när du digitaliserar dina foton med Minna Memories. Vi sparar alltid tre versioner av varje bild:
- En oredigerad orginalkopia i TIFF-format. Detta säkerställer att du alltid har ett oförstört orginal.
- En redigerad TIFF-kopia. Utifrån orginalkopian redigerar vi bilden, återställer färger och ökar skärpan, denna bild sparas även den i TIFF-format. Den redigerade TIFF-kopian är bra om du vill göra en fotobok eller redigera bilden själv
- En JPEG-kopia i hög kvalitet. Från den redigerade TIFF-kopian exporterar vi sedan en JPEG version i hög kvalitet. Denna fil kan användas t ex för att spara på telefonen eller dela på nätet.
Vanliga Frågor
Vilket filformat är bäst för att skanna familjefoton?
För familjefoton som ska arkiveras eller redigeras rekommenderas TIFF. För delning på nätet eller mindre utskrifter fungerar JPEG bra. Det är dock bäst att spara en TIFF-fil som orginal och sedan exportera en JPEG-kopia
Är JPEG bättre än PNG för bilder?
För foton är JPEG bättre eftersom man får bättre kvalitet och mindre fil-storlekar. PNG är mer lämpat för grafik med skarpa kanter och få färger.
Hur påverkar komprimering bildkvaliteten?
Förlustkomprimering, som i JPEG, kan ta bort detaljer och orsaka artefakter vid hög komprimering. Förlustfri komprimering, som kan användas för TIFF-filer, bevarar all bildinformation.
Varför använda HEIC eller WebP?
HEIC och WebP erbjuder avancerad komprimering med relativt bra kvalitet, men få appar och program stöder dem vilket gör dem mindre användbara.
Vilket filformat är bäst för att redigera foton i Photoshop?
TIFF är det bästa formatet för redigering i Photoshop på grund av dess förlustfria kvalitet och möjlighet att hantera flera redigeringssteg utan kvalitetsförlust.
Lämna en kommentar